Επαναστατική ανακάλυψη κατά του καρκίνου
- On 22 Ιανουαρίου 2020
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου!
Η επαναστατική ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Nature Immunology. Η τεχνική δεν έχει εφαρμοστεί σε ασθενείς, αλλά είχε απόλυτη επιτυχία σε δοκιμές στο εργαστήριο.
Τι έχουν βρει
Ως γνωστόν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας έναντι μολύνσεων από ιούς και μικρόβια, αλλά επιτίθεται επίσης και στα καρκινικά κύτταρα. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα πίσω από τις νέες ανοσοθεραπείες του καρκίνου, που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ λοιπόν αναζητούσαν «αντισυμβατικούς» τρόπους, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε όγκους. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα συγκεκριμένο Τ-κύτταρο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το μπορεί να καταπολεμήσει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.
«Εδώ, υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να έχουμε στα χέρια μας μία θεραπεία για κάθε ασθενή», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Andrew Sewell. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Αυξάνει την προοπτική μιας θεραπείας, ου θα μπορούσε να καταστρέψει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε όλο τον πληθυσμό».
Πώς λειτουργεί
Τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν «υποδοχείς» στην επιφάνειά τους που τους επιτρέπουν να «βλέπουν» σε χημικό επίπεδο. Η ομάδα του Sewell ανακάλυψε ένα Τ-κύτταρο και τον υποδοχέα του που θα μπορούσε να βρει και να σκοτώσει ένα ευρύ φάσμα καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, όπως του πνεύμονα, του δέρματος, του αίματος, του κόλου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. Αφήνοντας μάλιστα ανέπαφους τους φυσιολογικούς ιστούς, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
Ο ακριβής τρόπος δράσης είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας του Τ-κυττάρου αλληλεπιδρά με ένα μόριο που ονομάζεται MR1, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το MR1 σηματοδοτεί τον παραμορφωμένο μεταβολισμό, που διεξάγεται μέσα σε ένα καρκινικό κύτταρο στο ανοσοποιητικό σύστημα. «Είμαστε οι πρώτοι που περιγράφουν ένα Τ-κύτταρο που βρίσκει το MR1 σε καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Garry Dolton, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Γιατί είναι σημαντικό
Όπως αναφέρθηκε η ιδέα της χρήσης του ανοσοποιητικού μας κατά του καρκίνου ήδη χρησιμοποιείται στις νέες ανοσοθεραπείες. Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι οι θεραπείες CAR-T, στις οποίες οι γιατροί παίρνουν κύτταρα από τον ασθενή και αφού τα τροποποιήσουν γενετικά, τα εγχέουν πίσω στον ασθενή, ώστε να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.
Ωστόσο, η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και λειτουργεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό καρκίνων, όπου υπάρχει σαφής στόχος για να εκπαιδευτούν τα Τ-κύτταρα να τον εντοπίζουν. Επίσης, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι οι θεραπείες CAR-T μπορεί να καταπολεμήσουν συμπαγείς όγκους.
Πάντως, πρακτικά, η νέα ανακάλυψη μπορεί να εφαρμοστεί με παρόμοιο τρόπο όπως οι θεραπείες CAR-T. Δηλαδή, οι γιατροί θα λαμβάνουν ένα δείγμα αίματος από τον ασθενή και τα Τ-κύτταρα θα τροποποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να πολεμήσουν τον καρκίνο. Στη συνέχεια, τα κύτταρα αυτά θα καλλιεργούνται σε τεράστιες ποσότητες στο εργαστήριο και μετά θα χορηγούνται πίσω στον ασθενή.
Βέβαια, μέχρι σήμερα, η διαδικασία έχει δοκιμαστεί μόνο σε κύτταρα στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα. Χρειάζονται ακόμη πολλοί έλεγχοι πριν ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Πολλοί επιστήμονες όμως, που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχονται ότι πρόκειται για μία συναρπαστική ανακάλυψη, που μπορεί πράγματι να φέρει επανάσταση στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου.
Πηγή: virus.com.gr